Selasa, 27 Disember 2011

~chicken rice saya~

assalamualaikum semua..
kebetulan malam ni saya masak nasi ayam n sudah lama x menulis d blog ni. so, mau share lah resepi nasi ayam tadi. bahan n caranya sangat mudah.. tapi tadi lupa gambar sorry!

bahan2
1/2 ekor ayam (potong 3 bahagian)
garlic,onion,ginger,serai (ditumbuk kasar)
oyster sauces
sos cili
kicap manis
madu
kunyit serbuk
beras 
timun,tomato,salad (untuk hiasan)
salt
lemon (klu mau)
method
1. basuh ayam. then masukkan dlm periuk + bahan tumbuk+ salt sikit. pastu tambah air n didihkan hingga ayam separuh masak.
2.sambil2 tu, basuh rice cooker n beras. pastu rendam jap beras tu.
3.bila sup ayam tadi mula boiled, tutup api. buang air rendaman beras tadi n ganti dgn air rebusan ayam tu separuh. separuh lg biar, utk buat sup. jgn lupa tambah sdkit serbuk kunyit dlm air beras tu.
4. keluarkan ayam tadi n letak dlm bekas.then letakkan lebihan bahan tumbuk, oyster sauce, kicap manis, madu, perahan lemon sikit, sos cili. gaul n perap 1 jam.
5. then goreng ayam tu. jgn lama sangat sbb sda masak separuh tadi. kaler dia mmg agak "gelap" sikit. then potong. air perapan tadi jgn buang. modified sikit, boleh buat kuah kicap dia nanti.
6. pastu bolehlah hidang bersama timun n tomato dipotong nipis n juga daun salad. sup jgn lupa!

tips2..
*ayam tu potong kecik pun boleh spy masuk rasa.
*amaun bahan tu boleh agak2 sendiri. sy pun main campak ja
*saya x buat sambal lada. klu mau, pndi2lah agak resepi dia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Next Previous Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...