Khamis, 24 Mei 2012

trip to cambodia n vietnam part I

assalamualaikum..
salam jumaat semua..
untuk pengetahuan semua (klu mau tau lah),baru2 ni aku ada ikut trip ke kemboja n vietnam.ikut rombongan cik kiah.hehehe.. xla,ikut rmbongan rakan sekerja selama berapa hari ya? emm..enam hari mcm tu lah..
so, ini lah mau cerita sama kamu semua ni pengalaman masa d negara orang..manatau ada yg akn melawat kedua2 negara ni nnt,boleh dpt sdkit info. ataupun sekadar menambah pengetahuan n berkongsi idea..
sebelum tu, (mau juga highlightkan.hehehe..) tahun lalu aku ke thailand n singapore kan.ada gak wat en3 tapi smpai skang lupa mau sambung.malas melanda.lgpun ada org mau baca ke? hahaha..

oke,oke.. merujuk kpd tajuk tu,kita smbung semula cerita psl trip kali ni. actually, kami dari sini (sabah) pada 9.5.12. flight air asia dari KK-KL (LCCT) pada jam 10.40 p.m. oleh krn flight agk lewat malam,hari ni aku n kbnyakan kengkwn x cuti tau.
smpai LCCT lbh kurang pukul 1 a.m mcm tu lah..ole kerana x direct flight dr KK ke Phnom Penh (kemboja), so, kami trpaksa stay semalam d LCCT.masing2 cari trolley utk duduk n tidurlah jugak sbb kena ddk d luar aiport tu.pihak LCCT x benarkn masuk dlm 2,3 jam camtu.mmg jd mcm lorong pengemis pla dpn aiport tu. ada yg tidur berbaring d lantai , kena limpas2 saja.mcm ragam..

DAY 1
esok paginya, jam 6 a.m flight ke Phnom Penh pla. lbh kurang 1 jam 45 minit ja dr KL-PPenh tu. lbh dkt dr sabah kan? dr dlm flight, kami tgk muka bumi negara kemboja ni mmg berbeza dr mlsia. klu cni, kta nmpak hutan2 kan di bawah.tp d kemboja, nampak gersang n kering saja muka buminya. ada nmpak mcm petak2. xtaulah apa benda.maybe sawah.
sampai aiport, mcm besa lah msk negara org.kita sda jd pendtg asing (secara sah lah).kena cop passport dl. tpi aku pny geram dgn petugas emigresen tu.lmbat betul buat kerja.sudahlah aku paling belakng. msa turn aku cop, dia selamba ja bertelefon pla sblum cop pasport aku.2,3 kali pla tu. aku pun mcm org bodoh tgu dia siap bertelefon.pastu dia srh lg ulang thumb print.hei..sabo jelah.. d luar aiport, tour guide sda sedia menuggu..lps tangkap gambar 1 rombongan,diorang suruh kami angkut beg masing2 ke dlm bas. ingat bas besar,sekali bas mcm coaster tu.hahaha.. punya sempit dgn brg yg byak,dgn org lagi. ahli rmbongan sja ada 16 org,guide ada 3..mmg sempitlah.tp hentam saja sbb brg yg len tu utk di dermakn pd org islam kemboja yg miskin n sebuah sekolah islam kemboja.jd kami akn simpan d pejabat persatuan kebajikan yg mana guide kami tu adalah pengerusinya.bukan apa, lps tu kami akan menaiki bas yg sama selama 7 jam menuju ke Siem Reap.
inilah banner persatuan kebajikan tu.sorilah lpa rotate..

sebelum tu,kami akn dibawa bersarapan di sebuah restoran halal berhampiran pejabat persatuan. masa on the way tu,adui mcm mau pingsan tgk traffick drg..gila2 punya trafficklah.penuh sesak dgn knderaan trutamnay motorsikal.oh ya,d kemboja drg drive sebelah kiri . itu yg tambah pening tu. drg drive sembarang ja. msk simpang pun hentam sja.kmi pny menjerit bila pemandu bas masuk simpang pdhal ada kereta dr depan. guide tu ketawa sja..
kami singgah srpan d sebuah restran islam dpn masjid. ole krn restran tu sblah kiri, kami kena melintas jln lg utk masuk.punyalah takut.kenderaan x henti2. nsb baik ada guide tu tlg.klu x,xsanggup lamelintas.. d cni,kami dhidangkn mknan kemboja. mcm mee sup tpi rasanya agk manis n dicampur daging lembu separuh msk..mmg mkn sikit jelah..belum leh "masuk" dgn mknan drg.tp yg bestnya air dia. kopi susu ais tp sedap.. rs berlemak..     
kopi susu ais
   
inilah kue tew sup kemboja. yg merah2
 tu daging lembu separuh msk.
perlu tambah tauge,asam n
sejenis daun yg agk bberbau.
lepas srpan, singgah d pejabat persatuan jap lepas tu terus ke Siem Reap. lenguh kaki sbb aku duk depan. lantai bas  tu tinggi so, aku x leh luruskan kaki. penat tgk pmndangan,aku tidur lps tu bgn. mcm tu lah sepanjang 7 jamdlm bas.. singgah tepi jln, guide tu belikn buah teratai. dia ckp sdp,mkn mcm kacang. aku mkn sebiji ja. mcm kelat.
lbh kurang sejam lbh lg utk spi ke siem reap, kmi brhenti mkn tgh hari di tepi sebuah tasik. mknan mmg ada bawa dr phnom penh lg sbb tkt pyh cri mknan halal.ms singgah lunch tu, jumpa org jual kerang2 n serangga goreng.hehehe..
kami spi d siem reap petang sudah.. lps cek-in d hotel,rehat jap,solat, kami keluar utk dinner d sebuah restran halal.mcm besa minum kopi ais wlu sda mlm. jth cinta dgn kopi kemboja sudah hehehe.. mknan pla nasi dgn lauk pauk mcm besa. tp sepnjang berada d kemboja ni, menu wajib ialah telur dadar n sup.stp kli hidang,mesti itu dl dhidangkan.begitu juga vietnam.. pnt kmi mkn telur dadar 2 kali sehari selama 6 hari. mlm pla aktivit bebas. kami p pasar mlm nek tuk tuk. belilah keychain yg berharga USD 3 utk 10 pcs buat kwn2 pejabat.itupun ml2 dia jual USD 5.pujuk pny pujuk,dpt USD 3.sekali jumpa lg tpt len ada yg jual USD 2 ja pun.geramnya.. lpstu adalah beli benda len mcm baju sutera, shawl d sebagainya.penat shopping, kami p massage.. mmg murah. 1USD utk 15 minit. d cni mmg byk tpt massage terbuka.tgh mlm bru blk hoteljln kaki ja sbb psr mlm tu dkt je. dlm 100 meter dr hotel.
wah panjangnya en3. ini baru day 1 je. penat sudah.. nntlah smbung lg. tpi jgn risau, day 2-6 akn diringkaskan.hehehe.. aku sendiri baca pun penat.




Tiada ulasan:

Catat Komen

Next Previous Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...